10 aprilie 2012

Ilie Serbanescu: Ce fac bancile din Romania se numeste "camatarie"

Ilie Serbanescu: Ce fac bancile din Romania se numeste "camatarie"

Bancile din tara noastra se comporta asemenea camatarilor, a declarat, ieri, analistul Ilie Serbanescu, la dezbaterea "Probleme si solutii in cazul restantierilor bancari", organizata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Domnia sa a declarat: "Cred ca exista doua tipuri de probleme: una este legata de accesarea acestor credite, in mod neglijent, iar a doua de iresponsabilitatea autoritatii in acest domeniu, care nu a avertizat, nu a spus raspicat la ce trebuie sa se gandeasca oamenii cand se imprumuta".



Analistul considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Guvernul ar fi trebuit sa avertizeze asupra pericolului de neplata a creditelor: "Pentru a imprumuta un leu de la bancile din Romania, trebuie sa dai inapoi trei. Asta este camatarie, asupra careia ar fi trebuit sa avertizeze BNR si Guvernul. BNR nu a facut nimic. Este un agent de vanzare al bancilor. Bancile nu au nicio vina. Bancile sunt niste exploatatori, niste camatari, care, daca gasesc prosti, ii folosesc. Dupa mine, a imprumuta bani de la banci in asemenea conditii este anormal. Acum, oamenii trebuie sa plateasca, nu sa se gandeasca sa primeasca anumite facilitati".


Declaratia analistului a venit in conditiile in care Oana Florea, directorul executiv al FACIAS, a opinat ca masuri precum acordarea unor perioade de gratie sau reesalonarea imprumuturilor pentru debitorii care intampina greutati ar trebui reglementate de stat, si nu lasate la latitudinea bancilor. In plus, ar trebui luate in calcul masuri precum stergerea penalitatilor pentru creditorii cu probleme, a mai spus reprezentanta FACIAS.


Reprezentantul Fundatiei a afirmat: "S-a individualizat o noua categorie sociala, cea a oamenilor care nu-si mai pot plati ratele, odata cu scaderea veniturilor si disponibilizarile aduse de criza economica. S-a identificat lipsa de implicare a BNR si dezinteresul total din partea bancilor, care, desi au fost invitate la aceasta dezbatere, nu au venit. Acestea vad lucrurile strict din punctul de vedere al afacerii si nu le intereseaza latura umana".


In opinia analistului Ilie Serbanescu, societatea civila nu poate influenta foarte mult deciziile bancilor, dupa ce "comanda externa" a anulat intentiile initiale ale OUG 50/2010, de protejare a clientilor in fata abuzurilor bancherilor.


"Suntem o colonie, care nu are niciun cuvant de spus pe plan extern. Suntem o colonie a vestului european, a FMI ...", a concluzionat analistul.


Cristian Serbănescu, BNR: Creditatii sunt responsabili pentru actiunile lor


Cristian Serbanescu, consilier juridic in cadrul BNR, considera ca Banca Nationala isi face datoria. Domnia sa a adaugat: "BNR nu trebuie privita ca o entitate care poate lua orice fel de decizie. Poate reglementa raportul dintre parti, dar intr-un mod discret".


Cristian Serbanescu a adus in discutie faptul ca, atunci cand BNR a propus ca 30% din venitul unei persoane sa poata reprezenta o rata bancara, societatea civila si bancile au acuzat BNR ca impiedica functionarea economiei, blocand creditarea.


Cristian Serbanescu a mai comentat: "La aceeasi presiune, civila, a mediului de business, s-a relansat creditarea si am ajuns la un paradox. Creditarea a devenit impovaratoare. Ar trebui sa ne hotaram exact ce vrem de la relatia noastra cu banca. In momentul in care te duci sa contractezi un credit de la o banca, singurul responsabil esti tu. Ai responsabilitatea de a te informa, de a-ti face o proiectie viguroasa a planurilor tale financiare pe termen mediu".


Analistul Ilie Serbanescu a mai spus ca marja de profit a bancilor din tara noastra, reprezentand diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite, "nu exista nicaieri in lume, nu numai in Europa".


"Cum se face ca dumneavoastra nu observati ca bancile, in mod cartelizat, majoreaza toate comisioanele?", a mai spus analistul, sugerand ca BNR ar trebui sa ridice autorizatia de functionare a institutiilor de creditare care se fac vinovate pentru o astfel de situatie.


Oana Florea, FACIAS: "Intr-unul din cazurile de care am luat cunostinta, debitorul s-a prezentat la banca impreuna cu mediatorul bancar, care a propus vanzarea imobilului aflat in executare silita direct cumparatorului gasit de client, la un pret mai bun. Banca a refuzat propunerea, astfel ca imobilul a fost vandut cu 20.000 de euro mai putin decat propusese debitorul".

Sursa
: Bursa.ro

Niciun comentariu: