10 aprilie 2012

BCR pierde irevocabil primul proces cu un client la ICCJ. Dobanda: EURIBOR plus 1,5%, pe viata

BCR pierde irevocabil primul proces cu un client la ICCJ. Dobanda: EURIBOR plus 1,5%, pe viata

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat dreptate unui client din Targu Mures care a dat banca in judecata si a mers pana la capat.

BCR: Nu este un caz inchis. Banca a actionat corect! Banca Comerciala Romana (BCR) a castigat toate cele patru procesele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si considera ca a actionat corect si in acest caz, a transmis BCR, ca reactie la articolele aparute in presa referitoare la primul proces pierdut cu un client. "Nu comentam pe acest dosar, deoarece nu il consideram un caz inchis. Apreciem ca banca a actionat corect si ne vom apara pozitia in continuare. Pana in prezent am avut castig de cauza in toate celelalte patru cazuri privind protectia consumatorului judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat Cornel Cojocaru, director executiv in cadrul BCR.

Instanta suprema a decis ca banca sa impuna, pe toata durata derularii contractului de credit, o marja fixa de doar 1,5 puncte procentuale peste Euribor. Castigator este o clienta din Ardeal. Femeia a atacat cu recurs o decizie a Curtii de Apel Targu Mures, din 6 octombrie 2011. Iata cum suna decizia Inaltei Curti: “(…) admite in tot actiunea si obliga parata sa incheie actele aditionale si in conformitate cu dispozitiile art 37 lit. a din OUG nr.50/2010, nemodificata, in sensul ca dobanda este formata din EURIBOR la care se adauga 1,5 PP marja fixa, pe toata durata derularii contractului. Irevocabila.”

Avocatul Gheorghe Piperea, care a reprezentat mai multi clienti ai bancilor in procese colective, spune ca decizia Inaltei Curti desfiinteaza practic dobanda de referinta variabila interna a BCR, pe baza careia banca modifica dobanda suportata de clienti. Iata ce a scris Piperea pe pagina sa de Facebook: “Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit irevocabil ca DRV-ul din contractul tip BCR este clauza abuziva! BCR este obligata sa modifice contractul si sa inlocuiasca aceasta DRV cu EURIBOR, la care se va adauga marja de 1,5%, pe toata durata contractului! Este exact solutia din dosarul Toca de la Focsani! Repet, solutia este irevocabila! Din acest moment putem spune ca si DRV intra an istorie, asa cum am putut spune despre comisionul de risc vbr (aplicat de Volksbank) ca a intrat in istorie”.

Potrivit avocatului care a asistat-o pe femeie, Alexandru Seulean, membru al Baroului Targu Mures, este vorba despre doua credite de consum garantate cu ipoteca, Maxicredit, contractate in 2007 cu o valoare “destul de mare”. Creditul avea o dobanda fixa pe o perioada de un an, care devenea apoi variabila: 1,5 puncte procentuale plus dobanda interna a bancii, care se afisa la sediile BCR. Dupa aparitia OUG 50/2010, clientul a cerut un act aditional la contractul de credit prin care a solicitat ca dobanda sa se calculeze dupa formula EURIBOR plus 1,5% marja. Clientul si banca au ajuns la tribunal si, in prima instanta Tribunalul a dat castig bancii, Ulterior, la recurs, Curtea de Apel a respins solicitarea clientului referitoare la calculul dobanzii, acceptand doar eliminarea din contract a comisionului de rambursare anticipata, un alt lucru cerut de client. S-a ajuns la Inalta Curte, unde clientul bancii a castigat, instanta suprema fortand BCR sa aplice, pe toata durata contractului, o dobanda formata din EURIBOR plus 1,5% marja. “Aceasta sentinta poate fi folosita ca practica judiciara de alte instante” ne-a declarat avocatul Alexandru Seulean, precizand totusi ca ea nu este obligatorie. 

Niciun comentariu: