10 aprilie 2012

BNR: Nu exista salvare colectiva pentru datornici

BNR: Nu exista salvare colectiva pentru datornici

Bancile sunt mai dispuse sa negocieze individual cu debitorii, pentru ca verifica astfel bonitatea clientilor pentru a le oferi o solutie care sa-i avantajeze.

Disputele pe contractele de credit i-au determinat pe unii clienti ai bancilor sa se inroleze in grupuri si sa porneasca procese colective impotriva creditorilor.


Dar nu aceasta este solutia, sustine Cristian Serbanescu, consilier in cadrul departamentului juridic al BNR: "fiecare client trebuie sa isi rezolve problema cu banca, fie ca discutam de o reesalonare, de o refinantare", a completat acesta. Banca prefera negocierile individuale, deoarece ofera o solutie in functie de bonitatea clientului.



Intelegere cu banca versus instanta

Faptul ca multi clienti nu au posibilitatea de a continua platile este demonstrat de statistici. La majoritatea bancilor, doar 30% sau, cel mult, 50% din creditele restructurate au putut fi achitate in continuare de clienti. Restul au intrat in executare. Negocierea individuala este si primul pas pe care cei doi parteneri, debitorul si banca, trebuie sa il parcurga, chiar daca, in cele din urma, neintelegerile ajung sa fie rezolvate in instanta. Avocatul Marius Coltuc spune ca bancile sunt mai dispuse sa negocieze. Daca in 2009 concesiile se faceau doar clientilor bun-platnici, acum creditorii accepta sa scada costul imprumutului chiar si restantierilor.

Potrivit lui Ionut Stanimir, seful comunicarii externe a BCR, clientii bancii au obtinut prin negocieri si scaderi cu cate 100 de euro a ratei, dupa diminuarea dobanzii cu circa trei puncte. Printr-un proces se pot castiga, insa, sume incasate anterior abuziv de banca.

La finele lunii februarie 2012, aproximativ 708.000 de romani cu credite aveau intarzieri la plata ratelor care depaseau 30 de zile. Numarul restantelor urcase la peste un milion, valoarea totala fiind de 7,69 miliarde lei. 

Sursa: EVZ.ro

Niciun comentariu: