21 octombrie 2015

BCR pierde in instanta primul proces colectiv pe clauze abuzive

BCR pierde in instanta primul proces colectiv pe clauze abuzive


Decizie istorica in lupta dintre clienti si banci pe clauze abuzive! Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis ca o clauza privind dobanda de referinta variabila, intr-un contract de credit, este abuziva. Hotararea a fost emisa intr-un proces colectiv deschis de un grup de clienti contra Bancii Comerciale Romane (BCR).

„Am infrant BCR in primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani si zece zile de la demararea acestui dosar”, a anuntat avocatul clientilor, Gheorghe Piperea.



Dobanda de referinta variabila a fost declarata abuziva

Potrivit sentintei, instanta „constata caracterul abuziv al clauzei privind dobanda de referinta variabila. Constata nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii”. 

In plus, instanta obliga „pe parata B.C.R. S.A.” sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum si sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari.”


Declararea scadentei anticipate cand scade valoarea garantiilor este abuziva


In plus, instanta a constatat si caracterul abuziv si nulitatea absoluta a clauzei „conditii generale de creditare”, precum si a oricarei clauze care permite bancii declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata.


„In consecinta, (instanta –n.r.) decide eliminarea acestei clauze din Conditiile generale de creditare”, se mentioneaza in sentinta ICCJ. 


Procesul colectiv, in care sunt implicati  200 de clienti ai bancii in calitate de reclamanti, a inceput in 2010. Clientii au reclamat modul in care banca stabilea dobanda pentru credite inainte de 2010, si anume o dobanda variabila interna la care se adauga o marja fixa de 1-2 puncte procentuale. 


Clientii au solicitat instantei sa declare abuziva aceasta clauza si sa identifice referinta variabila cu Euribor, indicator al pietei financiare interbancare din zona euro, care are o valoarea apropiata de zero in prezent, la care sa se adauge marja fixa initiala.


BCR asteapta redactarea hotararii pentru clarificari suplimentare


„Asteptam redactarea hotararii instantei, in aceasta situatie fiind incerta interpretarea sintagmelor (citate de mass-media):  “nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila...”", se precizeaza intr-un document de pozitie transmis presei de catre banca. 


Reprezentantii institutiei spun ca instanta nu poate stabili pretul unui contract dintre parti si nicio hotarare a instantei nu poate lasa un contract de credit fara dobanda. "Ca atare, ne asteptam ca detalierea hotararii sa nu faca altceva decat sa consfinteasc decizia bancii din 2010 privind eliminarea modificarilor unilaterale ale nivelului dobanzii si modul de calcul al acesteia, ancorat in indicele Euribor sau Robor si respectand costurile de finantare ale bancii", se mai arata in documentul bancii.


BCR sustine ca are o strategie clara de inchidere amiabila a tuturor litigiilor cu clientii, inclusiv cu cei aflati in proces cu banca la instantele superioare. Acestia au putut inchide litigiile pentru a beneficia de oferta bancii de reducere a dobanzilor pentru creditele in derulare si, implicit, a ratelor aferente, subliniaza reprezentantii bancii. 


"Ramanem fermi in aceasta strategie indiferent de atmosfera creata de avocatii care promoveaza discordia in dauna parteneriatelor si a increderii. Solutiile sunt simple si la indemana, litigiile nu folosesc nimanui", mai afirma reprezentantii BCR.


Sursa: Conso.ro

Niciun comentariu: