29 martie 2012

BNR raspunde clientilor pagubiti de banci

BNR raspunde clientilor pagubiti de banci. Ce le-a transmis Isarescu?

Intrebat cum comenteaza avalansa de sentinte impotriva bancilor si ce poate face BNR in această privinta, guvernatorul Mugur Isarescu a spus ca interventiile institutiei pot fi cel mult verbale. Si a promis o conferinta de presa pe aceasta tema.  

"Cred ca BNR a făcut destul de multe lucruri din prisma educatiei financiare. Contractele poarta semnatura nu numai a creditorului, dar si a debitorului. Faptul ca ele sunt modificate in instante este o problema judiciara, o problema a instantelor, nu a BNR. Interventia bancii centrale, cea dincolo de aspectele trecute in legile bancare, problemele prudentiale, alte instrumente pot fi cel mult cele verbale", a raspuns Mugur Isarescu la intrebarea jurnalistului ECONOMICA.NET pe tema proceselor pierdute de banci.


Isarescu a spus ca in 10-14 zile, BNR va organiza o conferinta pe aceasta tema. Din ce in ce mai multi clienti ai bancilor castiga in instanta procese intentate institutiilor de credit pe tema unor clauze contractuale din contractele de credit in derulare, pe care instantele le considera abusive. ECONOMICA.NET deruleaza in prezent o campanie de informare legata de aceste procese.


Clientii bancilor s-au organizat in grupuri si au cerut tot mai insistent o pozitie a bancii centrale in aceasta chestiune. Chiar acum doua zile, avocatul Gheorghe Piperea, cel care a reprezentat un grup de clienti intr-un proces colectiv cu o banca, a cerut public BNR sa intervina. "Cred ca este momentul ca BNR sa ia masurile ce se impun, pentru ca nu mai este deloc timp, ba mai mult, hotararile judecatoresti sunt clare si in marea lor majoritate sunt in defavoarea bancilor. Ar trebui sa oblige bancile sa elimine toate aceste clauze abuzive din contract in asa fel incat sa nu mai fie oamenii nevoiti sa dea in judecata bancile, iar bancile sa cheltuiasca bani cu PR-ul si cu avocatii", a spus Piperea la Romania TV.  

Sursa: Rtv.net  

2 comentarii:

Anonim spunea...

BNR trebuia sa se impuna de mult in fata bancilor care fac profit imens pe seama romanilor de buna credinta, platitori de taxe. Daca BNR nu i-a nici o pozitie ne vom trezi cu marea majoritate a populatiei jecmanita de aceste banci. D-le Isarescu, cati cetateni ai Romaniei trebuie sa ajunga pe drumuri pt ca acesti mafioti isi fac de cap. Credeti-ma ca camatarii sunt mai corecti si mai legali ca bancile pe care le protejati!

Anonim spunea...

BNR nu va inteprinde nimic care sa fie in ajutorul cetateanului!Nu a luat nicio masura in vederea reglementarii contractelor.Spune domnul Isarescu ca BNR nu poate interveni intro relatie contractuala.Oare nici in momentul in care au fost avizate contractele de catre BNR nu a putut interveni sau nu era obligatia BNR.....?