29 februarie 2012

Creditele cu probleme au macinat profitul BCR

Creditele cu probleme au macinat profitul BCR

Pierderile generate de credite au impins profitul BCR pe o panta de scadere abrupta. In 2011, banca a ajuns sa genereze doar 3% din profitul pe care il obtinea inainte de criza financiara. Presiunile concurentiale au fortat banca sa diminueze marja de dobanda, iar in lipsa masurilor de restructurare, profitul abia s-a mai vazut.

Profitul BCR s-a micsorat permanent in ultimii 3 ani. In 2011, banca a ajuns sa raporteze un rezultat net de numai 71 milioane lei. Suma reprezinta doar 3% din cat castiga banca in 2008, cand rezultatul net era de 2 miliarde lei.



Principala problema care a lovit BCR – ca de altfel tot sectorul bancar – au fost pierderile din credite neperformante. Din 2009, acestea s-au ridicat la aproape 2 miliarde de lei pe an, ceea ce explica de ce profitul din 2008 s-a evaporat aproape integral


Banca reactionat la aceasta problema prin incercarea de a majora veniturile. Si pana in 2011, actiunile sale au dat rezultate, deoarece banca a obtinut venituri chiar mai mari decat in anii de boom economic.

Solutia a fost practicarea unor dobanzi mult mai mari la credite decat cele la depozite. Marja dobanzii a urcat de la 4,4% in 2008 la peste 5% in 2009 si in 2010.


Avand in vedere ca politica a dat rezultatele scontate, banca a amanat sa ia decizii ample de restructurare a activitatii.

Din acest motiv, costurile bancii au evoluat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cheltuielile de exploare se mentin la nivelul anterior crizei financiare, ceea ce arata ca banca nu si-a pus problema sa isi restructureze activitatea la noile conditii economice.


In 2011, s-a produs insa un scurtcircuit, care a condus ca banca sa intre pe pierdere in trimestrul III. Sectorul bancar a inceput sa se dezmorteasca, iar concurenta a comprimat marjele de dobanda din piata. 

BCR a fost obligata sa se adapteze la noile conditii, motiv pentru care 2011 a fost primul an cand veniturile bancii au coborat sub nivelul din 2008.

Cum cheltuielile au ramas la acelasi nivel ca in ultimii ani (atat cele de functionare cat si cele generate de creditele cu probleme), efectul s-a reflectat in profitabilitate.

Sursa: Conso.ro

Niciun comentariu: