24 august 2010

ANPC: Bancile pot sa pastreze dobanzile actuale la credite doar cu acceptul clientilor

ANPC: Bancile pot sa pastreze dobanzile actuale la credite doar cu acceptul clientilor

Reducerea costurilor cu 6 p.p. la imprumuturile ipotecare in euro scade veniturile institutiilor cu 900 mil. euro/an

Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu va modifica actuala legislatie privind creditarea, si anume OUG 50/2010, astfel ca bancile vor fi obligate sa inlocuiasca, in calculul dobanzilor variabile, ratele de referinta proprii (prime rate), cu indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR, si sa mentina marjele fixe practicate in prezent. In aceste conditii, dobanzile variabile de la creditele ipotecare in euro ar putea scadea cu 6 puncte procentuale.

Bancile pot sa mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii. Cu alte cuvinte, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu va modifica legislatia privind contractele de credit pentru consumatori, iar bancile vor fi obligate sa inlocuiasca, in calculul dobanzii variabile, ratele de referinta proprii (prime rate) cu indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR, mentinand marjele neschimbate.


Astfel, in conditiile unor credite ipotecare acordate la marje fixe de 2,5%-4% peste rata de referinta a bancii, dobanzile calculate in functie de EURIBOR la 3 sau 6 luni (sub 1% in prezent), pastrandu-se conditiile initiale de marja, ar putea cobori la 3,5%-5% pe an, ceea ce ar reprezenta incasari semnificativ mai mici pentru bancile comerciale. Prin aplicarea unei asemenea formule, bancile anticipeaza, in cazul reducerii dobanzilor cu aproximativ 6 puncte procentuale, o scadere a veniturilor anuale cu aproximativ 900 de milioane de euro.

O solutie la care s-a renuntat

Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a afirmat ieri ca bancile pot modifica marja fixa astfel incat sa-si mentina actualele dobanzi, dar numai daca au acordul clientului. „Le-am spus-o si lor la intalniri. Acceptam, dar sa primeasca si acordul de la client. Consumatorul poate sa nu fie de acord, caz in care ori isi reziliaza contractul, fara sa plateasca vreun comision, ori da banca in judecata“, a spus presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu. Acesta a precizat ca ANPC nu va propune modificarea OUG 50 privind creditele consumatorilor prin introducerea explicita a opiniilor transmise de autoritate catre Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Comunitatea bancara solicitase saptamana trecuta ANPC precizari privind modul de calcul, in noile conditii, al dobanzii variabile, aratand ca va suporta pierderi serioase in cazul in care vor scadea ratele la credite. Initial, ANPC a comunicat bancilor ca ar fi de acord sa se mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile in derulare.

„Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda era compusa din dobanda de referinta a bancii + o marja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului, si diferenta dintre valoarea dobanzilor de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, respectiv 21 iunie“, se arata intr-un raspuns al Autoritatii Natio­nale pentru Protectia Consumatorilor remis Asociatiei Romane a Bancilor. Totusi, OUG 50/2010 precizeaza in mod clar ca bancile nu pot modifica marja fixa practicata la creditele cu dobanzi variabile, iar in acest caz orice majorare are nevoie de acceptul explicit al clientului.

Acordul tacit, dupa 15 zile

In cazul in care bancile vor transmite pe 19 sau 20 septembrie (data-limita pentru modificarea contractelor - n.r.) notificarile cu anexele de modificare a contractelor, Constantin Cerbulescu a aratat ca 15 zile au la dis­pozitie clientii pentru a raspunde, potrivit articolului 41 aliniatul 2 din OUG 50/2010, termen pana la care institutia de credit nu poate lua in considerare acceptarea tacita. „Bancile trebuie sa aiba intelepciunea sa faca propuneri potrivite pentru toata lumea. Trebuie sa se gandeasca si la faptul ca in perioada de judecata clientii pot sa nu le platesca ratele la credit“, a mai spus Constantin Cerbulescu.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, saptamana trecuta, ca persoanele cu credite in derulare pot actiona in instanta bancile comerciale care nu opereaza modificarea dobanzilor prin trecerea la indicii de referinta sau cresc marja fixa, chiar daca ANPC a emis alte puncte de vedere, intrucat acestea nu fac parte din lege.

Este asteptata dezbaterea in Parlament

Surse din mediul bancar ne-au declarat ieri ca bancherii se asteapta totusi ca Parlamentul sa tina cont, intr-un fel sau altul, de situatia creata si sa modifice ordonanta de urgenta.

De cealalta parte, presedintele ANPC este convins ca Parlamentul va aproba fara modificari Legea de adoptare a OUG 50/2010. „Suta la suta Parlamentul nu va modifica nimic, pentru ca am vazut deja opiniile senatorilor din comisiile prin care a trecut deja ordonanta. N-au schimbat o virgula, n-au acceptat niciun amendament. Nici macar prelungirea termenului de 90 de zile in care bancile trebuie sa se conformeze“, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu.

El a aratat ca ANPC a informat comisarul european privind sanatatea si protectia consumatorilor, John Dalli, cu privire la noutatile introduse de Romania in legislatia care preia prevederile directivei europene referitoare la imprumuturile de consum, iar acesta a fost de acord ca fiecare stat are o anumita libertate in modul de trans­punere a legislatiei UE.

Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 20 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari. Inainte de data-limita, orice client poate solicita bancii modificarea clauzelor contractului in concordanta cu noile reglementari, iar institutia de credit este obligata sa se conformeze in cel mai scurt timp, potrivit reprezentantilor ANPC.

Sursa: Fin.ro

Niciun comentariu: