01 martie 2010

Despre Gheorghe Piperea

Despre Gheorghe Piperea


Gheorghe Piperea este fondatorul ”Piperea & Asociatii”, una dintre personalitatile domeniului legal romanesc si o voce a societatii civile. Cu o experienta profesionala de peste 17 ani, Gheorghe Piperea contribuie permanent la dezvoltarea firmei Piperea si asociatii, prin atentia acordata fiecarui caz si, in acelasi timp, se implica in viata cetatii, participind activ la dezbaterea marilor teme ale societatii romanesti.


In perioada 1994-1996, Gheorghe Piperea a fost judecator la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti, iar din 1996 este membru al Baroului Bucuresti. O scurta perioada (2007-2008) a fost membru al Consiliului Baroului Bucuresti. Din 2004 pina in prezent este vice-presedinte al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania. Gheorghe Piperea este membru in Comitetul de Conducere al INSOL EUROPE.



Implicarea sa in domeniul legal romanesc este complexa: pe de o parte, prin activitatea practica in calitate de avocat si prin participarea la elaborarea unor proiecte de lege, pe de alta parte, prin publicarea de articole si carti si prin activitatea sa didactica.


Domeniile sale de specialitate sunt insolventa, societatile comerciale, piata de capital, legislatia in domeniul sanatatii, dreptul transporturilor si dreptul bancar.


In domeniul insolventei comerciale, Gheorghe Piperea este autorul unui mare numar de amendamente la Legea insolventei, participind activ la toate dezbaterile relative la desele modificari ale acestei legi din perioada 2009-2011. De asemenea, este autorul ordonantei de urgenta privind organizarea profesiei de practician in insolventa, precum si al Legii concordatului preventiv.

In perioada 2005-2006, a contribuit la dezvoltarea legislatiei medierii, fiind autorul sectiunii referitoare la mediere din Statutul profesiei de avocat. Gheorghe Piperea este co-autor al statutului profesiei de avocat din 2004. Avocatul Gheorghe Piperea a fost desemnat de catre Ministerul Justitiei, in doua rinduri (1999 si 2006) ca expert roman in procedurile de modificare a legii societatilor comerciale (Legea nr.31/1990).


Gheorghe Piperea a coordonat echipa de consultanta juridica responsabila de elaborarea avizelor si a opiniilor juridice pentru Ministerul Sanatatii Publice, in cadrul proiectului Technical Assistance for The Revision of The Legislation on Health prin care s-au implementat modificarile aduse legislatiei in domeniul sanatatii.

Avocatul Gheorghe Piperea este autor al studiului “Societati comerciale, piata de capital. Aquis comunitar”, fiind unul dintre primii specialisti romani in legislatia pietei de capital si coautor al amplului comentariu al Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, publicat in 4 editii (2001, 2002, 2006, 2009) la Editura CH Beck. Tot in domeniul societatilor comerciale, Gheorghe Piperea a publicat si “Obligatiile si raspunderea administratorilor societatilor comerciale”, editura Beck. In domeniul insolventei, Gheorghe Piperea a publicat “Insolventa : legea, regulile, realitatea”, in 2008, si “Legea concordatului, in 2010, ambele la editura Wolters Kluwer. Ultima publicatie de anvergura este “Introducere in dreptul contractelor profesionale”, in 2011, la CH Beck.


Gheorghe Piperea este initator si organizator al Conferintelor anuale “Dreptul afacerilor” organizate de Facultatea de Drept, Bursa si Piperea si asociatii, o manifestare de amploare, de inalta tinuta academica, cu o traditie de peste 6 ani, la care obiesnuiesc sa participe cele mai importante nume ale dreptului romanesc, precum si profesori si juristi din Europa.

Experienta profesionala a fondatorului societatii “Piperea & Asociatii” are la baza o solida pregatire teoretica. Gheorghe Piperea este doctor in drept al Universitatii din Bucuresti si al Universitatii Sorbonne I – Pantheon din Paris. Teza sa de doctorat, admisa cu calificativ maxim de cele doua universitati, este “Acquis-ul comunitar european in domeniul societatilor comerciale si al pietei de capital”.


Avocatul Gheorghe Piperea este profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, fiind titular al cursurilor de Drept comercial roman si de Dreptul transporturilor, precum si al cursului de Dreptul insolventei din cadrul programului de studii masterale Dreptul afacerilor. Prin activitatea sa didactica, Gheorghe Piperea se implica activ in formarea de profesionisti in domeniul legal.


Nu in ultimul rind, Gheorghe Piperea este initiatorul proiectului “100 de avocati pro-bono pentru Romania”, proiect care a reconfigurat ideea de avocatura implicata social si cetatenesc in Romania, precum si initiatorul celor mai mari procese colective din ultima vreme din Romania, reprezentind peste 3500 de persoane in litigii de protectia consumatorilor, de pensii, de indemnizatii pentru ingrijirea copiilor, de medicina de familie, precum si in plingeri contraventionale pentru ridicari ilegale de masini, radare fixe ilegale, taxa de poluare si rovienieta etc.

Sursa: piperea.ro

Niciun comentariu: