10 aprilie 2012

Primul proces castigat irevocabil. Doar 1,5% peste EURIBOR la un credit BCR

Primul proces castigat irevocabil. Doar 1,5% peste EURIBOR la un credit BCR

Banca:" Nu comentam. Nu il consideram un caz inchis"

O persoana din Targu Mures a obtinut la Inalta Curte de Casatie si Justitie o decizie irevocabila care stabileste nivelul dobanzii variabile la nivelul EURIBOR plus o marja fixa de 1,5%.  

Update 3: Potrivit specialistilor consultati de Capital exista in continuare cai de atac. Una dintre ele a fost si utilizata de catre BCR care a depus deja o contestatie In anulare. O alta posibilitate ar fi recursul in interesul legii. Banca se poate folosi de eventuale greseli procedurale cum ar fi trimiterea cu intarziere a citatiilor. Sansele de reusita pe caile speciale de atac sunt insa, in general, destul de mici.

Update 2: La solicitarea Capital, BCR a emis o pozitie pe care o expunem integral. "Nu comentam pe acest dosar deoarece nu il consideram un caz inchis. Apreciem ca banca a actionat corect si ne vom apara pozitia in continuare. Pana in prezent am avut castig de cauza in toate celelalte patru cazuri privind protectia consumatorului judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Update 1: Decizia Inaltei Curti vizeaza doua credite cu ipoteca (Maxi Credit), unul in valoarea de 190.000 de euro si altul de 50.000 de euro. Contractele au fost semnate in anul 2007 si presupuneau o dobanda fixa pe primul an care sa fie inlocuita ulterior cu o dobanda variabila egala cu dobanda interna a bancii plus o marja de 1,5%.

Potrivit lui Alexandru Seulean, avocatul partii castigatoarea, actiunea a inceput la finele lunii august 2010. Prima instanta din Targu Mures a respins actiunea iar ulterior a fost facut recurs la Curtea de Apel. Judecatorii au admis cererea privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata dar au respins pretentiile privind dobanda.

In octombrie 2011, procesul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie care pe 6 aprilie 2012 a decis sa admita cererea reclamantului si a stabilit o dobanda egala cu EURIBOR plus 1,5% pe toata durata derularii contractului.

Avocatul Alexandru Seulean spune ca mai are un client cu exact aceeasi speta.

“Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit irevocabil ca DRV-ul din contractul tip BCR este clauza abuziva. BCR este obligata sa modifice contractul si sa inlocuiasca aceasta DRV (nr: dobanda interna a bancii) cu Euribor, la care se va adauga marja de 1,5%, pe toata durata contractului. Este exact solutia din dosarul Toca de la Focsani”, spune avocatul Gheorghe Piperea pe contul sa de Facebook. Vom reveni cu amanunte si cu pozitia BCR.

Sursa: Capital.ro

Niciun comentariu: