25 februarie 2011

Ponderea creditelor neperformante ale BCR a urcat la 16,8%

Ponderea creditelor neperformante ale BCR a urcat la 16,8%

La finalul anului 2010, creditele neperformante aflate in portofoliul BCR au atins o pondere de 16,8%, fata de 13,1%, valoarea inregistrata in anul anterior.

Conform reprezentantilor bancii, evolutia portofoliului de credite a fost satisfacatoare iar creditele neperformante au ramas la un nivel suportabil, in ciuda cresterii.

Rata de acoperire a creditelor neperformante cu garantii si provizioane a crescut usor, de la 122% - in 2009, la 127,4% - in 2010.

22 februarie 2011

BCR face o propunere de compromis clientilor nemultumiti

BCR face o propunere de compromis clientilor nemultumiti

BCR vrea sa stabileasca marja de dobanda pentru clientii cu care este in proces in functie de rata dobanzii si nivelul Euribor/Robor din prezent.

18 februarie 2011

OUG 50: BCR denunta actele aditionale acceptate tacit

OUG 50: BCR denunta actele aditionale acceptate tacit

BCR a anuntat ca va denunta actele aditionale acceptate tacit de clienti, in baza OUG 50. Decizia bancii vizeaza evitarea interpretarilor privind structura de costuri aplicabila creditelor in sold.

Clientii care aveau credite in derulare la momentul intrarii in vigoare a OUG 50, respectiv 21 iunie 2010, se vor intoarce la conditiile initiale din contract, cu exceptia unor mici exceptii.

Astfel, rata dobanzii va fi exprimata din nou in functie de rata de referinta interna a BCR, revizuibila semestrial.

Structura comisioanelor se mentine simplificata, iar banca va continua sa perceapa un singur comision lunar de administrare, care inglobeaza si comisionul de urmarire risc.

Pe de alta parte, comisionul de rambursare anticipata ramane de cel mult 1%, conform legii.

“Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii”, se precizeaza in comunicarea BCR.

BCR nu a dorit sa ofere o statistica a numarului contractelor de credit pentru care prevederile OUG 50 au fost aplicate prin acceptare tacita.

Conform Curtii Constitutionale insa, bancile nu pot anula actele aditionale emise in baza OUG 50 fara acordul clientilor.

Sursa: Conso.ro

06 februarie 2011

Curtea Constitutionala: Bancile nu pot anula actele aditionale emise in baza OUG 50 fara acordul clientilor

Curtea Constitutionala: Bancile nu pot anula actele aditionale emise in baza OUG 50 fara acordul clientilor

Motivarea deciziei prin care Curtea Constitutionala a decis ca legea de modificare a OUG 50 este constitutionala aduce vesti bune pentru consumatori. Astfel, Curtea sustine ca bancile nu au dreptul sa anuleze in mod unilateral actele aditionale considerate acceptate tacit in baza OUG 50, ci doar cu acceptul expres al consumatorilor.

Curtea Constitutionala constata ca, pana la momentul adoptarii legii, prevederile art.95 din OUG 50, care obliga bancile sa modifice contractele in derulare, “si-au epuizat efectele, obligatiile prevazute de ordonanta de urgenta trebuind sa fie indeplinite de catre creditori”.