25 octombrie 2010

BCR este chemata in instanta de un grup de 400 de clienti

BCR este chemata in instanta de un grup de 400 de clienti

Primul proces colectiv impotriva unei banci a debutat cu depunerea la Tribunalul Bucuresti a dosarului in care 408 clienti ai BCR solicita recalcularea costurilor la credite.

Primul termen de judecata a fost stabilit pe 24 octombrie 2011. Clientii, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, solicita eliminarea comisionului de risc si mentinerea marjei initiale de dobanda din contract.

De asemenea, se doreste si suspendarea platii oricarui tip de dobanda pana la finalizarea procesului.

ANPC: Situatia din Romania a facut necesara extinderea directivei privind creditele

ANPC: Situatia din Romania a facut necesara extinderea directivei privind creditele

ANPC precizeaza ca extinderea directivei europene privind creditul de consum a devenit necesara avand in vedere situatia existenta pe piata creditelor din Romania.

"Ceea ce urmarim, dincolo de crearea unui cadru legislativ coerent menit sa asigure respectarea drepturilor consumatorilor si un mediu concurential echitabil, este implicarea consumatorilor. Modelul legislativ pe care dorim sa-l transpunem in practica este centrat pe ideea de consumator educat, informat si activ care isi cunoaste drepturile si nu ezita sa si le apere atunci cand este cazul”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

ANPC a constituit la nivelul Comisariatelor Judetene pentru Protectia Consumatorilor, puncte de informare prin intermendiul carora consumatorii beneficiaza de consiliere si de informare cu privire la legislatia din domeniu.

Sursa: Conso.ro

05 octombrie 2010

Procesele colective impotriva bancilor ajung pe ultima suta de metri

Procesele colective impotriva bancilor ajung pe ultima suta de metri

Pana in prezent nu a fost demarat niciunul din procesele colective de amploare impotriva bancilor anuntate in septembrie. Totusi, avocatii spun ca sunt pe ultima suta de metri cu intocmirea dosarelor pentru a merge in instanta. In unele cazuri, clientii s-au unit in grupuri mici, de pana la 10 persoane, pentru a initia procese separate.