24 august 2010

ANPC: Bancile pot sa pastreze dobanzile actuale la credite doar cu acceptul clientilor

ANPC: Bancile pot sa pastreze dobanzile actuale la credite doar cu acceptul clientilor

Reducerea costurilor cu 6 p.p. la imprumuturile ipotecare in euro scade veniturile institutiilor cu 900 mil. euro/an

Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu va modifica actuala legislatie privind creditarea, si anume OUG 50/2010, astfel ca bancile vor fi obligate sa inlocuiasca, in calculul dobanzilor variabile, ratele de referinta proprii (prime rate), cu indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR, si sa mentina marjele fixe practicate in prezent. In aceste conditii, dobanzile variabile de la creditele ipotecare in euro ar putea scadea cu 6 puncte procentuale.

Bancile pot sa mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii. Cu alte cuvinte, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu va modifica legislatia privind contractele de credit pentru consumatori, iar bancile vor fi obligate sa inlocuiasca, in calculul dobanzii variabile, ratele de referinta proprii (prime rate) cu indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR, mentinand marjele neschimbate.

19 august 2010

Marjele de dobanda umflate de la credite sunt inghetate pana la finalul contractului

Marjele de dobanda umflate de la credite sunt inghetate pana la finalul contractului

Bancile au primit acceptul ANPC ca pot sa stabileasca marjele de dobanda la creditele in derulare prin simpla scadere a indicelui de referinta din rata actuala a dobanzii. Metoda nu face altceva decat sa legalizeze deciziile unilaterale realizate de catre banci in trecut in stabilirea dobanzilor variabile. Clientii vor plati scump aceasta decizie.

12 august 2010

Noile formule de calcul ale dobanzilor sunt departe de a fi echitabile

Noile formule de calcul ale dobanzilor sunt departe de a fi echitabile

Schimbarea formulelor de calcul ale dobanzilor la creditele in derulare conform noilor reglementari legale da primele batai de cap clientilor. La ING Bank, noua dobanda se calculeaza prin aditionarea a 2 marje de dobanda peste Robor sau Euribor, iar la CEC Bank, un artificiu de calcul a facut ca actualizarea indicilor monetari sa creasca ratele clientilor. 

Ordonanta de urgenta privind creditele pentru consumatori obliga toate bancile sa lege dobanzile variabile la credite de un indice monetar (Robor, Euribor sau Libor) sau de dobanda de referinta a BNR. La acest indice, bancile vor putea adauga o marja, care va ramane fixa pe toata perioada de creditare.

10 august 2010

Vor reusi bancile sa forteze guvernul sa anuleze drepturile consumatorilor?

Vor reusi bancile sa forteze guvernul sa anuleze drepturile consumatorilor?

Cu toate ca au declarat ca vor respecta forma ordonantei privind contractele de credit pentru consumatori, bancile continua sa faca presiuni asupra guvernului, pentru a-l determina sa schimbe legislatia care ofera drepturi consistente consumatorilor de credite. Au dreptate bancile sa se considere nedreptatite sau nu?

La mijlocul lunii iunie, guvernul a adoptat o ordonanta prin care au fost eliminate o parte dintre comisioanele abuzive percepute in trecut de banci. Mai mult, actul normativ a oferit si multe alte drepturi clientilor bancilor, dupa o lunga perioada in care acestia s-au aflat in imposibilitatea de a reactiona la comportamentul discretionar impus de institutiile financiare autohtone.