15 februarie 2010

ANPC vrea sa puna capat clauzelor-capcana din contractele de credit

ANPC vrea sa puna capat clauzelor-capcana din contractele de credit

Multe dintre clauzele contractuale abuzive impuse de banci in contracte ar putea deveni in scurt timp imposibil de aplicat. Protectia Consumatorului a elaborat un proiect de lege care confera consumatorilor drepturi sporite si transpune, totodata, in legislatia nationala prevederile noii directive privind creditele de consum.

Pana pe 11 iunie 2010 prevederile Directivei europene nr. 48/2008 trebuie transpuse in legislatia nationala de toate statele membre UE. Principalele schimbari pe care Comisia Europeana si-a propus sa le aduca prin adoptarea directivei s-au axat pe limitarea drastica a comisioanelor de rambursare anticipata si pe informarea precontractuala a solicitantilor de credit.

Consumatorii vor fi protejati si cand solicita credite ipotecare

In Romania, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a fost investita cu rolul de a transpune prevederile europene la nivel national. Autoritatea a profitat de aceasta ocazie pentru a extinde aria legii dincolo de prevederile directivei. In acest fel, s-au aditionat diverse drepturi necesare pentru protejarea consumatorilor, transformand acest act normativ intr-o adevarata lege a creditului pentru consumatori, asa cum exista si in statele occidentale.